Dr. Velebita Plesničar,
por. Tuma
(1912 - 2002)


Dr. Velebita Plesničar, por. Tuma Dr. Boris Tuma (1909 - 1945), pravnik, se je na začetku druge svetovne vojne poročil z zdravnico dr. Velebito Plesničar. Velebita, splošno imenovana Vela, je hči Pavla Plesničarja (1880 – 1947) in Hermine Cigoj (1888 – 1958). Intelektualna in zavedna slovenska družina se je morala po prvi svetovni vojni izseliti iz primorske Ajdovščine, ki je pripadla Italiji, v Jugoslavijo. Vela je v Ljubljani končala klasično gimnazijo in študij medicine na Univerzi v Ljubljani. Postala je doktorica medicine, kar v časih pred drugo svetovno vojno za ženske ni bil zelo pogost primer. Pozneje se je specializirala za otroške bolezni, postala primarij in odličen diagnostik. Kot zdravnica je službovala v Ljubljani in v Kranju, kot upokojenka je živela v Ljubljani.

Soprog Boris je bil tik pred koncem vojne ustreljen kot talec na Turjaku. Vela je po manj kot štirih letih zakona postala vdova, stara 33 let, dveletni sin Dušan pa sirota brez očeta. Nikoli več se ni poročila. O svojem možu je vse življenje govorila z velikim spoštovanjem.

Dr. Velebita Plesničar, por. Tuma je bila spoštovana otroška zdravnica, splošno razgledana in zelo načitana. Vdova je bila 57 let, vseh 57 let je svojemu pokojnemu možu nosila na grob rdeče nageljne.

Raziskani del rodbine Plesničar je prikazan na rodoslovnem drevesu (PDF).

Prejsnja stran

-